Zelf gitaar leren spelen

Gitaar spelen is erg leuk en leerzaam om te doen. Steeds meer mensen zien de voordelen van gitaarspelen in. Als je begint met gitaarspelen zal je waarschijnlijk merken dat het nog net wat lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Immers, als je muzikanten gitaar ziet spelen, dan lijkt het alsof ze heel makkelijk hun handen bewegen, en zou je haast denken dat je dit zelf ook wel even kan doen.

Toch komt er meer bij kijken, dus is het goed om gitaar te leren spelen. Dat kan je ook helemaal zelf doen. In dit artikel wat meer over het zelf gitaar leren spelen, hoe dat te werk gaat en waar je misschien nog hulp kan vinden.

Start met het kopen van een gitaar

Allereerst is het natuurlijk van belang om een gitaar te hebben om mee te spelen.

Misschien heb je deze al liggen, of kan je hem lenen van iemand die je kent.

Anders kan je een gitaar ook kopen, tegenwoordig is dat helemaal niet meer zo duur. Zeker niet een beginners gitaar.

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten gitaren zijn:

  • Akoestische gitaar
  • Elektrische gitaar
  • Western gitaar

De akoestische gitaar is waarschijnlijk het meest geschikt om op te leren. Dit omdat de snaren minder hard zijn voor je handen (in tegenstelling tot de Western gitaar) en je hoeft geen andere apparatuur erbij te kopen (zoals een versterker bij een elektrische gitaar).

Een akoestische gitaar kan je al op de kop tikken voor zo’n 50 euro. Voor beginners zijn deze modellen prima om zelf te leren hoe je de gitaar bespeelt.

Bedenk via wat voor een weg je gaat leren

Als je eenmaal een gitaar hebt, kan je zelf aan de slag gaan. Natuurlijk kan je wat geluiden gaan maken met de gitaar, maar zo leer je niet echt spelen. Het zal beter zijn om iemand te hebben die het pad al heeft bewandeld te hebben als leraar. Zo hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door zelf via een platform als YouTube te leren. Het is soms wel moeilijk om hierbij de geschikte video’s te vinden.

Wat je ook kan doen, is gebruik maken van een online cursus gitaarspelen. Bijvoorbeeld de populaire gitaarles van Koen of die van Gitaarles.nl.

Zo kan je op geheel eigen tempo gitaar leren spelen. Uiteraard doe je dit gewoon zelf, op je eigen tijden. Het handige hieraan is natuurlijk ook dat je de diverse lessen gewoon terug kan kijken.

Stappenplan zelf gitaar leren spelen

Als je een gitaar hebt, kan je ook jezelf aanleren om diverse tonen te spelen. Met behulp van onderstaande info kan je hopelijk jezelf al het een en het ander aanleren op een gitaar.

De snaren van een gitaar

Je gitaar heeft zes verschillende snaren:

  • E-snaar, die klinkt het laagste en wordt ook wel de 6e snaar genoemd
  • A-snaar, de 5e snaar
  • D-snaar, de 4e snaar
  • G-snaar, de 3e snaar
  • B-snaar, de 2e snaar
  • E-string, de hoogste snaar en de 1e snaar (die het dichtst bij de grond is).

Voordat je echt begint met spelen is het goed om je snaren ook even te stemmen. Op die manier klinken de klanken net wat beter.

Speel basisakkoorden

Nu je tonen met de snaren kan maken, is het tijd om akkoorden te spelen. Dit is niets meer dan een aantal klanken tegelijkertijd maken.

Zie ook: Gitaarakkoorden leren spelen.

Tip is om niet direct de moeilijkste akkoorden te proberen te spelen. Probeer eerst eens akkoorden waarvoor je twee vingers nodig hebt. Die met 3 of zelfs 4 komen later nog wel.

Liedjes oefenen

Als je eenmaal de akkoorden een beetje onder de knie hebt, kan je ook eens gaan kijken naar liedjes die je kan spelen op de gitaar.

Let er wel op dat je makkelijke liedjes kiest, niet dat je direct de moeilijke gitaarsolo’s gaat doen waar je nog niet voldoende voor geoefend hebt.

Als je zelf gitaar leert spelen, is het ook gewoon verstandig om rustig aan te beginnen. Begin dus bij de standaard en makkelijke liedjes, en verbeter jezelf daarna. Uiteindelijk kom je wel bij dat populaire liedje die je wilde spelen.

Blijf oefenen op de gitaar

Belangrijk is ook dat je blijft oefenen op de gitaar. Je kan bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje inplannen om gitaar te spelen.

Op die manier zal je merken dat je steeds beter wordt, zonder al te veel moeite (want wat zijn 15 minuten per dag nou). Snel gitaar leren spelen is lastig, en oefening baart ook hierbij zeker kunst.

Door continu te blijven oefenen houd je ook de vooruitgang. Zorg dat je een doel voor ogen hebt (bijvoorbeeld het kunnen spelen van een bepaald liedje), waardoor je gemotiveerd blijft om te spelen.

Gitaarles nemen?

Zelf gitaar leren spelen is lastig, zelfs met enige hulp.

Je kan er dan ook goed aan doen om meer hulp te zoeken.

Bijvoorbeeld via een online gitaarcursus. Er zijn twee populaire en goede gitaarlessen te vinden die je gewoon online kan volgen. Dat zijn de volgende.

Die van Koen betaal je eenmalig een klein bedrag, en houd je altijd toegang tot de cursus. Bij die van Gitaarles heb je een maandabonnement. Mocht je daar na een maand al besluiten dat dit niks voor je is, dan kan je die al opzeggen. Kost je in dat geval gelukkig erg weinig.