Verschillende soorten gitaren

Zodra je een gitaar gaat aanschaffen, zul je ontdekken dat er veel verschillende modellen en varianten bestaan. Dit kan het maken van een keuze zeker bemoeilijken.

Het is dan ook raadzaam om je vooraf voldoende te informeren, zodat je precies weet waarnaar je op zoek gaat. Als je nog maar net met gitaarspelen begint, is het verstandig om gewoon voor een akoestische of anders elektrische gitaar te kiezen.

Hierop leer je toch het beste de basistechnieken en maak je het jezelf niet onnodig lastig. Een andere variant aan gitaar kan altijd later volgen, zodra je het gitaarspel enigszins in de vingers hebt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je een gitaar kiest die goede klanken geeft en prettig in het gevoel ligt. Zo weet je vanzelf welke gitaar je voorkeur heeft en kun je van start gaan met je lessen.

Als je al een meer volleerd bespeler bent van de gitaar, dan zijn er verschillende soorten gitaren waaruit je kunt kiezen. Enkele zullen hier genoemd worden, zodat dit kan bijdragen aan een bewuste overweging.

Akoestische gitaren

Uit de verschillende soorten gitaren die er te vinden zijn, blijft de akoestische gitaar uiteraard het meest bekend.

Ook kent dit soort gitaar diverse varianten, elk met een uniek eigen geluid en vormgeving. De klankkast bij een akoestische gitaar treedt op als resonator, zodat een grote hoeveelheid aan lucht in beweging komt. Het niveau aan geluid wordt hiermee vergroot en teweeggebracht, wat zorgt voor prachtige klanken en melodieën.

Verschillende soorten gitaren die als akoestisch beschouwd worden, zijn onder meer de klassieke gitaar, de Flamencogitaar, de Western gitaar, de Archtopgitaar of Dobrogitaar, de Russische gitaar en de Harpgitaar.

Alhoewel de meeste hiervan op eenzelfde manier gestemd worden en de vingerzetting voor het vormen van akkoorden geen verschil maakt, kun je elk type akoestische gitaar onderscheiden door hun unieke geluidsvorming. 

Akoestische gitaar

Klassieke gitaar

Uit verschillende soorten gitaren is de klassieke gitaar te herkennen aan de rozet die het klankgat versiert.

Bij aanschaf van een klassiek gitaar let je voornamelijk op de kwaliteit van het bovenblad, aangezien dit doorslaggevend is voor de klank die met de gitaar geproduceerd wordt.

Hoe massiever de onderdelen zijn, des te sterker een vibratie erdoor teweeg wordt gebracht. Dit zorgt voor een verbeterde projectie van het geluid.

Zolang het bovenblad voldoende spanning biedt, om de kracht van de snaren op te vangen, is uitstekende akoestiek gegarandeerd. Doorgaans wordt het bovenblad gemaakt van houtsoorten als ceder, spar of Spaanse pijnboom, waardoor het ook wel Spaanse gitaar genoemd wordt. De snaren zijn gemaakt van nylon en bieden optimaal speelkwaliteit. 

De Flamencogitaar

Van oorsprong een klassieke gitaar, verschilt de Flamencogitaar door de kleinere en minder diepe klankkast.

Akoestische gitaar brengt een dynamische kracht teweeg en doet zo vanzelfsprekend de felheid van de flamenco eer aan. Het hout is vervaardigd van de Spaanse cipres en heeft daardoor een kenmerkend hoogblonde kleur.

Ook is een lichte slagplaat aangebracht op het bovenblad, zodat ritmische accenten kunnen worden geklopt, waardoor deze gitaar zich bij uitstek leent als begeleiding bij zang of dansuitvoeringen.

Doorgaans is een Flamencogitaar voordeliger dan een klassieke gitaar, maar doet deze wat betreft kwaliteit geenszins onder. Een uitstekende keuze voor elke beginnende speler. 

De Western gitaar

Een andere variant binnen verschillende soorten gitaren met akoestische klanken, is de Western gitaar.

Deze heeft zes stalen snaren en wordt vaak flattopgitaar genoemd, door het vlakke bovenblad. Het hout is doorgaans van Palissanderhout of esdoornhout vervaardigd en is van uitstekende kwaliteit. De klankkast wordt op verschillende manieren verstevigd, wat invloed heeft op het geluid dat eruit voortkomt.

De vormgeving van deze gitaar kent diverse constructies en uitvoeringen. Er zijn drie favoriete modellen van de Western gitaar, namelijk de standaard Western gitaar, de Dreadnought en de Jumbo.

Elektrische gitaren

Naast akoestische gitaren heb je uiteraard ook elektrische gitaren. Dit type gitaar kent ook verschillende soorten gitaren binnen deze klasse. Deze beschikken vaak niet over een klankkast, zoals akoestische gitaren.

Het geluid wordt bij een elektrische gitaar geproduceerd door middel van een luidspreker. Ook is een elektrische gitaar uitgerust met stalen snaren in plaats van nylon snaren.

Door middel van elektromagnetische magneten en spoelen worden trillingen die voortkomen via de snaren, opgevangen. Er ontstaat een elektrische stroom, zodra er onderbrekingen optreden in het magneetveld. Via een kabel die aan de elektrische gitaar vastzit, wordt deze stroom naar de versterker geleid. Deze zet de elektrische stroom vervolgens om in geluid.

Met een elektrische gitaar kun je specifieke geluidseffecten realiseren, die met een akoestische gitaar niet haalbaar zijn. Een echte rock and roll sound is met dit type gitaar te bewerkstelligen.  

Elektrische gitaar

Semi-akoestische gitaren

Tussenin de verschillende soorten gitaren, akoestisch of elektrisch, zitten semi-akoestische gitaren. Ook hierin zijn diverse varianten te vinden.

De meest bekende echter zijn de Hollow body gitaar en de semi-Hollow body gitaar. De Hollow body gitaar beschikt over een volwaardige klankkast, waar de semi-Hollow body gitaar over slechts een semi volwaardige klankkast beschikt.

Het geluid verschilt hierdoor aanzienlijk, waardoor een duidelijk onderscheid is op te merken. Het geluid van de semi-Hollow akoestische gitaar geeft een warme klank door de vele lage tonen die hiermee te geven zijn.

De semi-Hollow gitaar geeft minder warme en minder lagere tonen. Afhankelijk van je voorkeur kun je bepalen welke gitaar je het meest in geluid aanspreekt. De Hollow body gitaar staat bekend als heuse jazzgitaar en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze vaak binnen deze muziekstijl gebruikt wordt. 

Voorkeur voor muziekstijl

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur voor muziekstijlen en het geluid dat uit verschillende soorten gitaren voortkomt, kun je bepalen welk instrument je kiest.

Vaak wordt aangeraden om met een akoestische gitaar te beginnen, om de basistechnieken onder de knie te krijgen. Echter kun je heel goed gitaar leren spelen op een elektrische gitaar en is dit ook zeker aan te raden als dit het type gitaar is wat je uiteindelijk wilt gaan bespelen.

Hierdoor blijft je motivatie hoog en zul je veel sneller de vaardigheden aanleren, dan wanneer je een instrument kiest waar het je eigenlijk niet om te doen is.

Ga voor jezelf na wat je wilt leren en welk type gitaar hierbij aansluit. Er zijn veel verschillende soorten gitaren waaruit je kunt kiezen en er zit ongetwijfeld een juiste bij.