Hoe snel gitaar leren spelen?

Hoe snel kan je gitaar leren spelen? Veel mensen hebben liever dat ze al gitaar kunnen spelen, en leren liever niet te lang. Begrijpelijk, want je wilt gitaarspelen waarschijnlijk zo snel mogelijk onder de knie hebben.

Maar het lang duurt het voordat je gitaar kan leren spelen, en hoe kan je ervoor zorgen dat je dit snel kan? Je kan veel online gitaarlessen vinden die je kunnen helpen hierbij. Lees verder in de rest van het artikel.

Is snel gitaar spelen mogelijk?

Iedereen kan wel geluid maken met een gitaar. Daar heb je geen lessen voor nodig. Maar dat valt natuurlijk niet onder het bespelen van de gitaar. Eerst moet je natuurlijk bedenken wat je verstaat onder het ‘kunnen spelen op een gitaar’. Laten we het erop houden dat je bekende liedjes kan spelen op de gitaar.

Ook is het goed om te weten dat je geduld nodig hebt. Veel mensen hebben dat niet, en willen gewoon snel gitaar kunnen spelen. Maar om toch een beter antwoord op de vraag te geven, hier nog wat extra informatie waar het vanaf hangt.

Hoe snel kan je leren?

Ben je een snelle leerling, dan kan je natuurlijk ook gitaar sneller leren spelen. Dit betekent overigens niet dat je ook snel gitaar kan spelen als je uitblinkt/uitblonk in een vak op school. Misschien lag dat wel aan iets anders.

Het gaat hier puur om je gave om nieuwe dingen te leren. Want met gitaarspelen zal je wel nieuwe dingen moeten leren.

Neem je nieuwe stof niet zo snel op? Dan is dat ook geen probleem. Als je maar genoeg motivatie hebt, kan je ook gewoon snel leren. Doe een les nog eens over of vraag aan anderen of ze je kunnen helpen om beter te worden.

Hoe vaak ben je met leren bezig?

Een ander belangrijk puntje is hoeveel tijd je in het leren van het instrument steekt. Speel je elke week maar 1 keer, dan kan je ook niet verwachten dat het sneller gaat.

Ben je echter gemotiveerd en voltooi je meerdere lessen per week. En herhaal je die lessen misschien ook? Dan kan je uiteraard veel sneller gitaar leren spelen.

Qua tijdsindicatie kan je bijvoorbeeld elke dag proberen om een kwartiertje te spelen. Of een dag wat langer. Het zal ongetwijfeld voorkomen dat je een dag niet kan spelen op de gitaar. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zo lang je maar wel vaak genoeg bezig bent met het leren, dan gaat het leren ook een stuk sneller.

Hoe leer je?

Een derde optie is hoe je gitaar leert spelen.

Laten we zeggen dat het op drie manieren kan:

Bij het volgen van gestructureerde lessen (ofwel online, of prive), zal je sneller vooruitgang zien. Er is namelijk een stappenplan voor je uitgeschreven, en je hoeft hierdoor niet zelf het wiel te ontdekken.

Kijk je naar hoe je je eigen tijd in kan delen (en dus hoeveel tijd je erin kan steken), dan winnen de online lessen en zelf gitaar leren spelen het. Je kan zelf meer en meer tijd hierin stoppen, om sneller vooruitgang te zien.

Wat dat betreft zijn zeker de online lessen interessant. Je hebt iemand die je stap voor stap helpt, en je kan je eigen tijden bepalen (+ alles terugkijken en vaker oefenen).

Dus, snel gitaar leren spelen is zeker mogelijk. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel tijd je erin steekt.

Spoedcursus gitaar spelen

Mensen die zoeken naar ‘snel gitaar leren spelen’ zijn misschien ook wel op zoek naar een soort van spoedcursus. Aanschouw, wel in het Engels.

Afhankelijk van wat voor een beginner je bent, geeft onderstaande video je een spoedcursus gitaar spelen. Het begint bij hoe je de gitaar vasthoudt, wat akkoorden zijn, hoe je de standaard akkoorden speelt en hoe je een eerste liedje kan spelen op de gitaar. Duurt maar 12 minuten, maar als je dit onder de knie hebt kan je wel zeggen dat je een soort van gitaar kan spelen.

Hoe lang duurt het dan?

Antwoord geven op de vraag hoe lang het precies duurt voordat iemand gitaar kan spelen, is lastig. Dit omdat het van veel dingen afhangt, zoals eerder benoemd.

Maar om toch een antwoord te geven op de vraag, en je niet met nog meer vragen achter te laten:

Snel gitaar leren spelen duurt zo’n drie maanden.

Binnen die tijd zal je akkoorden leren en simpele liedjes kunnen spelen. Natuurlijk kunnen mensen sneller of langzamer leren dan dit, maar laten we dit aanhouden als een richtlijn.

Op die manier weet je ongeveer waar je naartoe moet werken.