Beste online gitaarles voor kinderen

Gitaarlessen voor kinderen zijn er in alle soorten en maten te vinden. Tegenwoordig zijn er erg veel aanbieders die een gitaarles voor kinderen aanbieden. Fijn natuurlijk, dat er veel keuze is. Maar het kan ook onoverzichtelijk worden.

In dit artikel zullen we ingaan op online gitaarlessen voor kinderen, en waarom dit voordelen heeft. Ook geven we je tips om de beste aanbieder voor zulke online gitaarlessen te vinden.

Waarom gitaarles voor kinderen?

Gitaarles is erg leuk voor kinderen om te volgen en te leren. Daarnaast zijn er nog wat voordelen van het volgen van (online) gitaarles.

Ontwikkeling van de hersenen

Muzikale ontwikkelen is erg goed voor de hersenen van een kind, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Gitaarles spreekt het kind vaak het meeste aan, en is tegenwoordig erg toegankelijk. Daarom komen veel kinderen uit bij de gitaar om te leren spelen.

Bij ontwikkeling van de hersenen moet je denken aan het makkelijker leren van nieuwe talen, verhoogde leesvaardigheid en emotionele intelligentie. Verder zal ook de concentratie verbeteren. Al deze ontwikkelingen zullen natuurlijk ook erg handig kunnen zijn bij het leren op school bijvoorbeeld.

Goedkoop om te leren

Waar voorheen gitaar leren spelen nog wel eens duur kon zijn, is het tegenwoordig erg toegankelijk voor alle personen.

Een gitaar kopen hoeft je niet meer dan een paar tientjes te kosten. Een tweedehands gitaar kan je bijvoorbeeld ook al erg voordelig krijgen. Dit is voor de beginnende gitarist een prima oplossing.

Ook kosten lessen niet meer zoveel. Waar je voorheen voor een priveleraar nog wel 200 euro per maand moest betalen, kan je nu voor eenmalig een online gitaar cursus kopen. Zo kan je kind gitaar leren spelen voor een laag bedrag.

Zie hier bijvoorbeeld de veel geprezen gitaarles van Koen, voor slechts 67 euro (eenmalig).

Gitaar spelen

Voordelen online gitaarles

Een van de voordelen hebben we in het vorige stukje al even benoemd, het is namelijk erg voordelig om online gitaarlessen voor kinderen te volgen.

Zo kan je een eenmalige betaling doen van tussen de 50 en 70 euro, en je hebt een zeer goede gitaarles voor kinderen gevonden.

Met online lessen is een ander groot voordeel, dat je alles opnieuw kan bekijken en op je eigen tempo af kan spelen. Als je vandaag even geen zin hebt om gitaar te spelen, dan doe je dat lekker niet.

Je kan je eigen tijden bepalen om de lessen te volgen. Doe je dit bijvoorbeeld graag in de avond of in het weekend, dan kan dat gewoon. Ideaal is dat.

Gitaarles via YouTube

Op YouTube kan je tegenwoordig ook gratis gitaarlessen volgen.

Of dit een goed idee is, is nog niet helemaal duidelijk. Veel van de lessen die je kan volgen zijn vaak niet helemaal compleet en mist duidelijke structuur. Iets wat je met lessen wel graag wilt hebben.

Ook kan het zijn dat je verkeerde manier van gitaarspelen aanleert. Het is lastig om daar weer vanaf te komen. Wat dat betreft is het beter om het in 1x goed te leren.

Vanaf welke leeftijd starten met gitaarles?

Gitaarles voor kinderen kan je al redelijk vroeg starten. Van een leeftijd of 5 jaar kan een kind al gitaar leren spelen. Dit is wel het minimum. En hierbij moet je rekening houden dat je je kind relatief veel moet ondersteunen. Latere leeftijden zijn meer geschikt om zelfstandig gitaar te leren spelen.

5 tot en met 8 jaar

Een leeftijd om je kind kennis te laten maken met een gitaar. Echte liedjes spelen uit zichzelf zal nog wel lastig zijn.

Op deze leeftijd zal je kind vooral kennis maken met hoe de gitaar werkt, een beetje noten en akkoorden leren en dat soort dingen. Hierbij is wel ondersteuning nodig vanuit de ouders.

9 tot en met 12 jaar

Vanaf deze leeftijd zijn kinderen vaak al veel meer zelfstandig, en kunnen ze ook makkelijk zelf aan de slag met de online lessen.

Zo zullen ze waarschijnlijk zelf het besluit nemen om gestructureerd te blijven leren, en is het concentratievermogen beter. Hierdoor kunnen ze ook langere lessen volgen en meer oefenen.

13 tot 18 jaar

Rond deze leeftijd zal een kind ook zijn eigen muzieksmaak ontwikkelen, en zichzelf willen verbeteren op de gitaar.

Hier hebben ze ook minder ondersteuning (of zelfs geen ondersteuning) meer nodig bij het leren van het spelen op de gitaar.

Gitaarles oefenen met je kind

Het is ook een leuk idee om samen met je kind gitaar te leren spelen. Misschien kan je zelf al gitaar spelen, of wil je het juist ook zelf leren om te doen.

In beide gevallen kan je je kind heel goed helpen. Door samen aan de slag te gaan, kan je elkaar motiveren om beter te worden en elkaar te helpen.

Via online lessen voor gitaar spelen kan je makkelijk samen (door middel van een laptop of tablet) de lessen volgen.

Elektrische gitaar

Gitaren voor kinderen om gitaar te leren spelen

Voor kinderen is het ook nog van belang om de juiste gitaar te kiezen om te beginnen met het leren van het bespelen van de gitaar. Een gitaar kan je in een paar uitvoeringen krijgen, hieronder bespreken we er een paar.

Elektrische gitaar

Veel mensen vinden een elektrische gitaar best wel tof, omdat het veel geluid kan produceren.

Of het voor een kind een slimme keuze is, weet ik nog niet zo net. Een elektrische gitaar is namelijk relatief zwaar. Verder kan je hem niet makkelijk meenemen om te bespelen omdat je ook een versterker nodig hebt. Al kan je ook een koptelefoon aansluiten op de gitaar.

Akoestische gitaar

De populairste gitaar, en misschien ook de beste gitaar voor kinderen. Een akoestische gitaar is lekker licht, en je hebt geen versterker nodig om hem te spelen.

Ook zijn de snaren fijn van nylon, waardoor je relatief zacht op de handen aanvoelen. Al met al een ideale gitaar voor kinderen om gitaar te leren spelen.

Western gitaar

Ook een prachtige gitaarsoort die er vaak mooi uitziet.

Een nadeel van een Western gitaar is dat de snaren hard zijn (van ijzer). Hierdoor kan je last krijgen van je vingers als je niet weet wat je doet. Daarom voor de beginnende (en kinderen) gitarist niet zo geschikt.