Gitaarakkoorden leren voor beginners

Of je nu een beginnend speler bent of reeds al enige ervaring in het gitaarspelen hebt opgedaan, voor iedereen is het belangrijk om gitaarakkoorden te leren. Zodra je enkele basisakkoorden onder de knie hebt, wordt het een stuk eenvoudiger om de eerste liedjes te spelen. Hier is vaak niet eens zoveel voor nodig, dus het motiveert gelijk enorm om met het gitaarspelen door te gaan. Je hoeft dan ook zeker niet bezorgd te zijn dat je eerst maanden moet oefenen, voordat er een enigszins acceptabel geluid uit je vingers komt.

Dit maakt gitaar leren spelen ook zo aantrekkelijk. Iedereen kan het immers leren. Je komt snel een heel stuk verder, als je gemotiveerd bent over gitaarakkoorden leren. Belangrijk is om te weten wat gitaarakkoorden precies zijn en hoe je deze kunt inzetten voor het leren spelen van gitaar. Zo speel je snel de leukste liedjes en laat je iedereen versteld staan. Dit artikel gaat over het leren van gitaarakkoorden voor beginners, maar kan ook nog interessant zijn als je al wat verder bent.

Wat zijn gitaarakkoorden?

Het is aan te raden om gitaarakkoorden aan te leren, aangezien je hiermee al snel een groot aantal gitaarnummers kunt spelen. Zelfs met 4 of 5 akkoorden kom je snel al een heel eind. Een akkoord speel je door drie of meerdere tonen gelijktijdig te laten klinken. Deze tonen ontstaan door het aanslaan van de betreffende snaren. Je combineert als het ware drie tonen, door de snaren in één beweging te laten klinken. Zo ontstaat een akkoord.

Doordat verschillende tonen samenkomen, combineer je verschillende akkoorden en ontstaat er een heus lied. Om goed gitaar te leren spelen, zul je daarom eerst bekend moeten zijn met de basisakkoorden. Verschillende combinaties aan tonen maak je door de snaren ingedrukt te houden en hier vervolgens met je andere hand overheen te bewegen. 

Zie ook onderstaande filmpje van Ed Sheeran. Die met vier simpele akkoorden diverse populaire liedjes kan spelen.

Belang van akkoorden leren

Het aanleren van gitaarakkoorden is essentieel als je goed gitaar wilt leren spelen. Zeker als beginner. Je kunt hiermee immers mooie tooncombinaties maken en liedjes spelen en componeren. Het is dan ook zeker belangrijk dat je weet welke gitaarakkoorden er zijn en hoe je deze speelt. Het bespaart je veel teleurstellingen, die je doen opgeven.

Gitaarakkoorden zijn snel en eenvoudig aan te leren en je kunt zo al spoedig enkele leuke liedjes spelen. Dit motiveert om door te zetten en je nog verder in het gitaarspelen te verdiepen. Waar je anders mogelijk al snel de brui eraan zult geven, nodigt het aanleren van gitaarakkoorden je juist uit om vooral de moed erin te houden. Simpelweg omdat je al snel van je vaardigheden overtuigd kunt raken. Weinig is hiervoor nodig, dus het loont om je aandacht allereerst op het aanleren van akkoorden te richten. De rest volgt dan vanzelf een stuk eenvoudiger. 

Gemakkelijker dan noten leren

Alhoewel het aanleren van gitaarakkoorden ook een uitdaging is, blijkt het een stuk eenvoudiger te zijn dan noten lezen. Waar alle aandacht vooral gericht was op het zorgvuldig aanleren van noten lezen, is dit nu verschoven naar het beheersen van akkoorden.

Dit heeft tot voordeel dat je zo een stuk sneller mooie muziek kunt maken en dus gemotiveerder blijft om vol te houden. Akkoorden zijn zeker een stuk eenvoudiger aan te leren dan noten lezen en je behaalt sneller mooie resultaten. Dat is leuk als beginner, want je zal snel progressie merken en dat houdt je enthousiast.

Het vergt enige oefening om grip te krijgen over de verschillende akkoorden, maar je hoeft minder vaak te wisselen van toon. Het is dus een stuk eenvoudiger en aangenamer om de focus op het aanleren van akkoorden te leggen. 

Manieren van akkoorden spelen

Er zijn verschillende manieren waarop je eenzelfde gitaar kunt bespelen. Er zijn zowel open als barré akkoorden, waarmee de gitaar op een verschillende manier wordt bespeeld. Voor veel spelers zijn de open akkoorden eenvoudiger aan te leren dan de barre akkoorden. Echter zijn beide nodig om je spel te perfectioneren en goed te laten klinken.

Open akkoorden

De open akkoorden speel je tot en met de vijfde fret onder de gitaarkop. De andere snaren worden hierbij niet meegenomen in het gitaarspel.

Doordat je die snaren niet allemaal meeneemt als je speelt, houd je ze open. Daar komt de naam open akkoorden vandaan.

Barré akkoorden

Een barré akkoord speel je door met je wijsvinger alle of enkele specifieke snaren gelijktijdig in te drukken. Zo gebruik je meerdere snaren met dezelfde vinger.

Het kan een uitdaging zijn om deze tonen onder de knie te krijgen, maar zodra dit lukt gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Vaak hoef je dan niet eens meer aandacht te geven aan de open akkoorden. 

Basisakkoorden bij gitaarles

De daadwerkelijke basisakkoorden worden gevormd van A tot en met G en zijn te vergelijken met bekende klanken als Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Dit zijn akkoorden op zichzelf en hebben elk een eigen vingerzetting.

Met vier basisakkoorden kun je al menig liedje spelen en bouw je zelfvertrouwen en plezier in het gitaar spelen op. Diverse variaties op deze akkoorden worden vermeld achter de basisletter, zodat je altijd weet op welk akkoord je een aanpassing moet spelen.

Een gitaar heeft een 6-tal snaren, die elk een eigen klank hebben. De noten van de bovenste tot de onderste snaren hebben als ritme e-a-d-g-b-a. Met deze snaren zijn de eerste basisakkoorden te maken, waarmee je leert spelen. 

Je kan dit makkelijker onthouden door het ezelsbruggetje: Een Aap Die Geen Bananen Eet.

Er zijn diverse soorten akkoorden 

Bij gitaar spelen komen een drietal soorten akkoorden voor, namelijk de 7-akkoorden, Majeur akkoorden en Mineur akkoorden.

De 7-akkoorden komen pas later in beeld, wanneer je overgangsakkoorden leert spelen.

Majeur akkoorden

Een Majeur akkoord maak je door je ringvinger in het derde vakje onder de onderste E-snaar te plaatsen. Je krijgt hiermee vrolijke en opgewekte geluiden, die groots doen aanvoelen, vandaar dat ze Majeur worden genoemd.

Mineur akkoorden

Met Mineur akkoorden, of kleine akkoorden, krijg je juist klanken die eerder droevig aanvoelen. Deze maak je door je middelvinger in het tweede vakje van de bovenste E-snaar te plaatsen.

Online gitaarles volgen

Om effectief gitaar te leren spelen, is een goede begeleiding onmisbaar. Een online gitaarles kan hierin zeker de juiste steun en aanmoediging bieden, die nodig is om werkelijk met het aanleren van gitaarakkoorden aan de slag te gaan.

Bijvoorbeeld bij de Gitaarles van Koen vind je een online programma, waarin alle ins-and-outs van gitaar akkoorden leren worden aangeboden. Een ander populair programma is die van Gitaarles.nl. Binnen een korte periode leer zo snel en vaardig gitaar spelen en kun je iedereen versteld staan van je muzikale kunsten.

Onlinecursussen zijn voor iedereen toegankelijk en je kunt in eigen tempo heel eenvoudig gitaarakkoorden leren spelen. Als een muziekschool een te grote drempel vormt, volg dan deze online lessen.

De lessen zijn overal te volgen en je krijgt optimale begeleiding van ervaren docenten. Zo begin je gemotiveerd aan het leren bespelen van dit prachtige instrument.