Gitaar voor kinderen

Het leren bespelen van een muziekinstrument is voor veel kinderen vaak onderdeel van hun algemene opvoeding. Het biedt zeker voordelen voor hun ontwikkeling, aangezien het de coördinatie in de hersenen stimuleert en daarnaast moeten ze vaak een beroep doen op hun doorzettingsvermogen en zelfdiscipline om het daadwerkelijk te leren bespelen. Er is immers veel oefening nodig om van de eerste akkoorden tot een volleerd gitaarspel te komen.

Hierdoor is het zeker niet voor iedereen weggelegd, maar zeker een aanwinst voor het opbouwen van zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Het is belangrijk om de juiste gitaar voor kinderen te kiezen, zodat hun motivatie hoog blijft en het leren bespelen van de gitaar hun een stuk gemakkelijker afgaat.

Om de juiste gitaar als kind te kiezen, zijn er verschillende aandachtspunten waaraan gedacht kan worden. 

In de winkel of online een gitaar voor kinderen uitkiezen

Veel aankopen verlopen tegenwoordig via het internet. Ook gitaren zijn daardoor veelvuldig verkrijgbaar online en hiervoor hoef je enkel maar op zoek te gaan naar goede online shops.

Veel gespecialiseerde webwinkels bieden een ruim assortiment aan kindergitaren. Zeker als je weet waarnaar je op zoek bent, kan dit een uitstekende manier zijn om een goede gitaar voor uw kind te vinden. Als je daarentegen voor het eerst een gitaar koopt, zul je nauwelijks weten waarop je moet letten.

Een geschikte gitaar voor kinderen die net met gitaarspelen beginnen, schaf je dan ook het beste in een winkel aan. Er zijn nog zeker voldoende gespecialiseerde muziekwinkels te vinden in menig stad, waar professionele werknemers precies weten welke gitaren het beste zullen zijn. Het maakt de ervaring en het vooruitzicht op het daadwerkelijk bespelen van het instrument zeker een stuk waardevoller. 

Uitproberen van verschillende gitaren

Elke gitaar heeft een eigen uniek geluid en zal ook anders aanvoelen als je deze tegen je lichaam aanlegt. Het is toch belangrijk om een zekere band met het instrument op te bouwen, aangezien dit het bespelen enkel zal bevorderen.

De gitaar moet goed liggen en prettig aanvoelen en dit is voor kinderen niet anders. In de winkel kun je heel eenvoudig meerdere gitaren uitproberen en alvast bemerken of deze aangenaam aanvoelen tijdens het spelen.

Een gitaar voor kinderen is toch een speciale aankoop, waar zeker wat tijd voor mag worden uitgetrokken. Je wilt immers wel dat het gitaarspelen de kinderen aanspreekt en dat ze gemotiveerd blijven om het te leren bespelen. Een geschikte gitaar mag dan geenszins ontbreken, aangezien hier al veel mee staat of valt. 

Wordt het een elektrische of akoestische gitaar?

Welke gitaar voor een kind het beste is, hangt zeker af van de interesse die het hierin zelf aangeeft. Er is een duidelijk verschil tussen het geluid van een elektrische gitaar en een akoestische variant.

Doorgaans wordt aangeraden om gewoon met een akoestische gitaar voor kinderen te beginnen, echter kan dit niet altijd aansluiten bij de voorkeur van het kind zelf. Soms helpt het juist als je gelijk overgaat op een elektrische gitaar als dit het geluid is wat het kind aanspreekt. Dit bemoedigt de motivatie en geeft het kind gelijk het gevoel al op de juiste weg te zijn.

Voor kinderen die geen voorkeur hebben, kan een akoestische gitaar zeker uitstekend werken. Zolang een gitaar over een 6-tal snaren beschikt kan het kind direct van start gaan met gitaarspelen.

Bij muziek maken is het belangrijkste dat de gitaar aansluit bij de verwachtingen en het beeld dat het kind hier zelf over heeft. Dan sluit de ervaring aan en zal het gedreven een passie voor muziek kunnen vasthouden. 

Ukelele als gitaar voor kind

Als opstapje naar een echte gitaar toe, kun je kiezen voor een Ukelele. Dit model is klein van omvang en heeft enkel 4 snaren, waardoor de akkoorden heel eenvoudig te leren zijn.

Als gitaar voor kinderen zal de Ukelele zeker aanspreken, voordat wordt overgestapt op een gitaar. Het is eenvoudiger om te leren bespelen, waardoor het veel kinderen zal aanspreken.

Er zijn zeker wat extra lessen nodig om de basistechnieken voor het gitaar spelen onder de knie te krijgen.

Met een Ukelele voorkom je mogelijk dat de motivatie al snel afneemt. Zeker een overweging waard als je nog aan het overwegen bent welk instrument kan dienen als begingitaar. 

Welk formaat heeft een gitaar voor kinderen?

Afhankelijk van het soort gitaar dat je wilt aanschaffen om gitaar mee te leren spelen, heb je te maken met uiteenlopende formaten aan gitaren. Ook de leeftijd speelt nog een rol in het bepalen welk formaat de gitaar voor kinderen moet hebben.

Bij een klassieke gitaar voor uw kind, wordt gekeken naar de gemiddelde lengte per leeftijdscategorie. Jongere kinderen kunnen kiezen voor standaardmaten als 1/4, 1/2, 3/4 en 7/8.

Deze verschillen in afmetingen en ook moet gekeken worden naar de snaarlengte om het juiste formaat te bepalen.

Voor kinderen die 12 jaar of ouder zijn, volstaat een normaal formaat gitaar.

In de winkel kunnen professionele medewerkers je zeker helpen bij het vaststellen van het juiste formaat voor een gitaar voor kinderen. Belangrijker is dat de gitaar prettig in het gevoel ligt en de juiste klanken geeft, die het kind aanspreken. 

Kleur bekennen met een gitaar voor kind

Voor volwassenen is dit mogelijk niet een heel belangrijk punt, toch kunnen kinderen hier heel anders over denken. Gitaren zijn namelijk in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, dus ook het uiterlijk kan doorslaggevend zijn voor de uiteindelijke keuze van een gitaar voor kinderen.

Een voorkeur voor een specifieke vorm of kleur is heel bepalend en moet zeker niet onderschat worden. Als een kind een gitaar kan kiezen in de gewenste kleur, dan draagt dit zeker bij aan de motivatie om te blijven spelen. De gitaar zal sneller worden opgepakt voor enkele oefensessies en de passie voor muziek blijft zo behouden.

De aanschaf van een gitaar is zeker prijzig, dus als de kleur bijdraagt aan speelplezier, dan is dit zeker de overweging waard. 

Gitaar accessoires mogen niet ontbreken

Met enkel een gitaar aanschaffen ben je er nog niet. Vaak zijn er nog aanvullende accessoires nodig om het spelen mogelijk te maken. Een goede tas om de gitaar in te bewaren en te vervoeren, is één van de eerste benodigdheden waaraan gedacht moet worden.

Ook mag een plectrum, een gitaarstandaard en aanvullende snaren niet ontbreken. Een stemapparaatje of een Capodaster om de toonhoogte mee af te stellen, behoren eveneens tot de benodigde luxe accessoires die horen bij gitaarspelen.

Accessoires en een gitaar voor kinderen zijn een waardevolle investering voor de algehele ontwikkeling en het voortbestaan van passievolle muziek.