Gitaar spelen als linkshandige

Gitaar leren spelen is voor iedereen in eerste instantie een opgave. Je moet immers helemaal vertrouwd raken met een nieuw instrument en dit vraagt om veel oefening. Doorgaans zijn instrumenten gemaakt met rechtshandigen in gedachten, zo ook gitaren. Gitaarspelen als linkhandige kan daarom een extra grote uitdaging zijn.

Toch zijn er veel bekende linkshandige gitaristen die hebben bewezen dat het zeker mogelijk is om een uitstekende gitarist te worden, zelfs als je linkshandig bent. Mogelijk kost het je iets meer moeite, maar het is geenszins een onmogelijke opgave.

Wat is er nodig om als linkhandige goed gitaar te leren spelen? In dit artikel omschrijven we zowel de voor- als nadelen van linkshandig gitaar leren spelen.

Verhoogde creativiteit bij linkshandigen

Als linkshandige heb je vast al gemerkt dat veel dingen in het dagelijks leven een aanvullende uitdaging voor je vormen. Dit begint al met leren schrijven op school, waar de aandacht voornamelijk zal uitgaan naar een rechtshandig aanleren van het vasthouden van de pen.

Doordat de meerderheid van de bevolking rechtshandig is, zijn veel dingen dusdanig afgestemd.

Dit merk je in het verkeer, met autorijden, aan kledingritsen, het knippen van papier en zelfs aan tafel tijdens het eten. Telkens zul je ermee geconfronteerd worden dat jouw bewegingen net even anders zijn dan standaard wordt verwacht.

Er wordt beweerd dat linkshandigen over een verhoogde mate aan creativiteit beschikken. Dit wordt zeker voldoende beoefend, aangezien je telkens creatief met situaties om moet gaan. Je leert beter in te spelen op uitdagingen, wat het ook mogelijk voor je maakt om gitaar spelen als linkshandige onder de knie te krijgen. 

Gitaar linkshandig spelen

Het kiezen van de juiste gitaar 

Als je net begint met gitaarspelen, zul je een overweging moeten maken of je liever linkshandig of toch rechtshandig wilt leren spelen. Voor beginnende linkshandige spelers zijn er zeker enkele uitdagingen die getrotseerd moeten worden.

Dit begint al bij het uitzoeken van de juiste gitaar. De meeste gitaren zijn bestemd voor rechtshandige spelers, waardoor het aanbod een stuk minder is. Je wilt echter een gitaar uitkiezen die goed bij je past en prettig aanvoelt. Dit bevordert je motivatie om te leren spelen en tevens speel je er ook beter door.

Er worden tegenwoordig gelukkig ook meer linkshandige gitaren gemaakt, waardoor je uit meerdere modellen kunt kiezen. Bovendien heb je altijd nog de optie om een gitaar voor rechtshandigen om te draaien en gespiegeld te spelen. In beide situaties kost het mogelijk wat meer moeite om werkelijk het spelen onder de knie te krijgen.

Gitaar spelen als linkshandige is duurder

Voor linkshandige gitaarspelers lopen de kosten voor het aanleren vaak sneller op. Je zult immers speciale boeken nodig hebben om op linkshandige wijze te leren gitaarspelen.

De lessen zijn lastiger en ook de juiste materialen zijn moeilijker te vinden en bovendien duurder in prijs. De gitaar zelf zal hierbij het duurst uitpakken, aangezien er niet veel gitaren voor linkshandigen beschikbaar zijn. Deze zullen specifieke moeten worden aangeleverd, waardoor de kosten ook al snel oplopen. Toch zijn er zeker voldoende opties en zul je na uitvoerig zoeken op het internet zeker jouw eigen unieke en geschikte gitaar kunnen bemachtigen.

Als je kiest voor een rechtshandige gitaar ontloop je al deze problemen en zul je gewoon gebruik kunnen maken van het beschikbare materiaal en voordeliger uit zijn. Een linkshandige gitaar maakt je echter wel uniek en blijf je trouw aan wat jou speciaal maakt. 

Methodes voor gitaar spelen als linkhandige

Voor beginnende gitaristen die linkshandig zijn, bestaan er twee methodes.

Zo kun je ervoor kiezen om alsnog rechtshandig te leren spelen of te gaan spiegelen. Als je leert om rechtshandig te spelen, zul je extra inspanning en moeite moeten opbrengen. Het gaat immers tegen je natuur in om rechts te spelen. Toch kun je zo gebruik maken van alle informatie en materialen die beschikbaar zijn en kun je gemakkelijker meekomen met andere spelers.

Het is echter niet voor elke linkshandige weggelegd om dit op deze manier aan te leren. In dat geval, of als je voorkeur hiernaar uitgaat, kun je ervoor kiezen om te gaan spiegelen. Ook dit is een extra opgave voor je hersenen, aangezien je alles omgekeerd aanleert en hiervoor niet altijd direct het juiste materiaal voorradig is. Je kunt kiezen voor een linkshandige gitaar, maar ook juist voor een rechtshandige. Je bespeelt de gitaar dan omgekeerd en zult alle snaren om moeten draaien.

Een unieke opgave om gitaar spelen als linkshandige aan te leren, maar zeker één die met toewijding ook is aan te leren. 

Werken met gegeven kwaliteiten

Het is zeker niet altijd noodzakelijk om op zoek te gaan naar een linkshandige gitaar als je begint met spelen.

Juist met je linkerhand maak je de meest ingewikkelde bewegingen, waardoor het logisch is dat je ook juist als linkshandige voor een rechtshandige gitaar kiest. Zo beoefen je de gitaar met je meest dominante hand en kun je het meeste eruit halen. In dat opzicht zou je zelfs kunnen stellen dat linkshandigen een streepje voor hebben op rechtshandige spelers, juist omdat dit hen veel natuurlijker afgaat

Er is dus zeker veel te zeggen voor het aanschaffen van een rechtshandige gitaar, zelfs of juist als je linkshandig bent. Uiteraard moet je dit zelf ervaren en de juiste gitaar kiezen die het voor jou het eenvoudigst maakt om te leren gitaarspelen. 

Gitaar vrijheid

Oefening baart kunst bij linkshandigen

Net als bij elke nieuwe uitdaging waar je als linkshandige voor komt te staan, geldt dit eveneens voor gitaar leren spelen.

Door veelvuldig te oefenen, maak je je de bewegingen eigen en zal het je op een gegeven moment nauwelijks nog moeite kosten. Je raakt vanzelf vertrouwd met je gitaar en weet hoe je de akkoorden en snaren moet bespelen. Door langdurig te oefenen op zelfde bewegingen, maken je hersenen vanzelf nieuwe verbindingen aan. Zelfs waar je hersenen in eerste instantie anders verbonden zijn, kan dit weerlegt worden om op een nieuwe manier een juiste coördinatie te vinden.

Als linkshandige kun je dus zowel op een linkshandige als rechtshandige gitaar leren spelen, ongeacht de uitdagingen die beide opties in zich dragen. Gitaar spelen als linkshandige is een kwestie van aanleren en eindeloos oefenen en dit is voor iedereen eigenlijk hetzelfde.