Gitaar schoonmaken: tips voor onderhoud

Een gitaar kan een behoorlijk prijzige aanschaf zijn. Als je deze dan ook nog veelvuldig gebruikt, is het nodig om deze regelmatig goed schoon te maken. Enkel zo blijft de gitaar goed functioneren en beleef je er langer plezier van. Hoe beter je zicht houdt op het onderhoud van je gitaar, des te mooier blijft deze klinken.

Uiteraard zijn hiervoor wel enkele richtlijnen die je in acht moet nemen, om niet alsnog eerder schade aan te brengen. Een gewoon algemeen reinigingsmiddel zal zeker niet volstaan en juist eerder een nadelige uitwerking op het functioneren van je gitaar hebben. Je zult zeker jezelf moeten aanleren om je gitaar goed te verzorgen, om zo de kwaliteit intact te houden. Enkele waardevolle tips om dit te bewerkstelligen, zullen hier besproken worden. 

Gitaarsnaren regelmatig vervangen

Goed onderhoud begint bij de snaren van je gitaar. Doordat deze veelvuldig gebruikt worden, zijn ze sneller aan vervanging toe. Doorgaans zul je bemerken dat de snaren een donkere kleur krijgen en tevens hun oorspronkelijke klank hebben verloren. Het wordt hierdoor steeds moeilijker om ze goed te stemmen, waardoor duidelijk is dat ze moeten worden vervangen.

Je kunt ervoor kiezen om ze maandelijks te vervangen, maar kunt ook afwachten tot er één knapt. Je doet er dan verstandig aan om ze allemaal tegelijk te vervangen, zodat ze gelijk op gaan voor een volgende keer dat vervanging nodig is. Als je veel op de gitaar speelt, zul je ze sneller willen vervangen. Snaren slijten sneller bij intensief gebruik.

Afhankelijk van je speelstijl kun je een bepaalde vuistregel hanteren wat betreft je gitaar schoonmaken. Je kunt hiervoor een aantal speeluren aanhouden, maar ook ervoor kiezen om op een vaststaand ritme de snaren te vervangen. Zo weet je zeker dat je altijd over goede snaren beschikt en optimaal kunt genieten van je gitaarspel. 

Grondige schoonmaak

De body en gitaarhals reinigen

Met een speciale bodyreiniger kun je heel eenvoudig de gitaarbody en -hals reinigen. Je kunt hiervoor zelfs universele doekjes gebruiken, wat de voorkeur heeft op normale allesreiniger.

In sommige gevallen doe je er verstandig aan om niet meer dan enkel een microvezeldoek te gebruiken, om zo de glanzende laklaag op je gitaar niet te beschadigen. Je wilt geen onherstelbare krassen veroorzaken, die de uitstraling van je gitaar nadelig beïnvloeden.

Ook als je juist een matte laklaag over je body hebt, is het verstandig om een zachte microvezeldoek te gebruiken.Een schoonmaakmiddel blijft al snel in de nerven van het hout op je gitaar achter, waardoor er lelijke plekken ontstaan. Het vraagt zeker wat aandacht om je gitaar schoon te maken.

Er zijn gelukkig specifieke ‘cleaning kits’ die dienen voor onderhoud van je gitaar. Deze zijn op zowel akoestische als elektrische gitaren te gebruiken. Daarnaast kun je de hals van de gitaar in de olie zetten, zodat deze langer mooi en verzorgd blijft. Een gitaar schoonmaken vereist zeker optimale aandacht en precies. 

Schoonhouden van fretboard

Als onderdeel van je gitaar schoonhouden, dien je ook aandacht te besteden aan je fretboard. Dit betreft de hals waarop de frets zijn gemonteerd op het fretboard. Ook deze wil je eenvoudig schoonhouden, door een geschikte body reiniger te kiezen en een universele, microvezel poetsdoek te gebruiken.

Dit onderdeel van de gitaar kan behoorlijk vies worden, bij veelvuldig gebruik. Je kunt er zelfs voor kiezen om deze elke keer voor of na gebruik even te reinigen, zodat hier geen vuil vast gaat zitten. Dit zou het functioneren van de snaren benadelen en dit wil je uiteraard zoveel mogelijk vermijden.

Op zich volstaat één of twee keer per jaar bij normaal gebruik. Je kunt het hout voeden en afdichten door er citroenolie op aan te brengen. Dit wordt in het hout opgenomen en de overtollige olieresten kunnen worden weggepoetst. Zo blijft het fretboard schoon en verzorgd voor uitstekend functioneren.

Metalen onderdelen bij gitaar schoonmaken

Naast hout zitten er op akoestische of elektrische gitaren vaak ook metalen onderdelen. Ook deze moeten worden schoongemaakt. Het lijkt onschuldig om deze met een natte doek af te nemen, toch is juist dit vaak funest voor deze onderdelen.

Indien het metaal eerder staal blijkt te zijn, heeft dit een nadelige reactie op water. Roestvorming is geen uitzondering, dus je gebruikt hiervoor liever een droge doek. Vaak kun je het vuil er gemakkelijk afschuiven, zonder dat er water nodig is. Indien een meer grondige reiniging nodig is, kun je altijd een tandenborstel gebruiken om het vuil er zachtjes mee weg te borstelen. 

Grote schoonmaak op vaste tijden

Naast regelmatige reiniging van je gitaar, is het verstandig om meermaals in het jaar aandacht aan onderhoud en schoonmaak van je gitaar te besteden. Je gitaar schoonmaken kun je enkele malen inplannen, zodat je zeker weet dat je gitaar voldoende onderhoud krijgt.

Zo behoud je de kwaliteit van alle onderdelen op je gitaar en zal deze aanzienlijk langer mee kunnen. Ook blijft het geluid en het speelplezier zo veel langer gegarandeerd en raakt je gitaar niet onnodig beschadigd of bevuild.

Door vast tijden in te plannen, weet je zeker dat je gitaar voldoende onderhouden wordt en tijdig gereinigd. Een grote schoonmaak kan enkel goed uitpakken, zolang je rekening houdt met de juiste materialen.  

Overzicht elektrische gitaren

Onderhoudsmaterialen voor gitaar schoonmaken

Je kunt niet zomaar je gitaar schoonmaken met alledaagse reinigingsmiddelen. Je doet hier mogelijk meer schade mee dan goed en dit wil je koste wat kost vermijden. Je gitaar is een waardevol instrument dat op de juiste manier verzorgd moet worden.

Voor zowel akoestische als elektrische gitaren zijn universele onderhoudssets verkrijgbaar, die je kunnen ondersteunen bij het schoonmaken van je gitaar. Je gitaar gaat opnieuw helemaal mooi glimmen, zonder dat je onbedoeld vlekken of beschadigingen hebt aangebracht.

Gebruik een onderhoudsmat om je gitaar op te leggen en maak schoon met zachte doeken en middelen. Zo is je gitaar snel weer blinkend schoon en kun je weer veel plezier beleven aan het gitaarspelen. 

Tips om je gitaar schoon te houden

Naast regelmatig je gitaar schoonmaken, kun je kleine dingen doen ter behoud van de kwaliteit:

  • Was je handen voordat je gaat spelen, zodat er geen vuil op de snaren komt.
  • Gebruik een doekje om vuil of zweet na gebruik van de snaren af te halen en gun ze een speciale coating met een elixer om de snaren tegen aanslag te beschermen.
  • Zorg dat de gitaar in een ruimte staat opgeborgen waar de luchtvochtigheid optimaal is, om uitdroging te voorkomen.
  • Vervoer je gitaar altijd in een koffer of tas.

Zo doe je alles wat mogelijk is om een goed behoud van je gitaar te garanderen.