Gitaar leren spelen voor beginners

Gitaar leren spelen, veel mensen willen het leren, maar weinig beginnen daadwerkelijk met leren. Dat terwijl het leren van gitaar spelen erg leuk is om te doen, en ook niet heel veel tijd in beslag hoeft te nemen. Tegenwoordig kan je ook steeds meer online gitaarlessen volgen, waardoor je ook nog kan leren in je eigen tijd. Op die manier kan je in een relatief korte periode al best makkelijke liedjes op de gitaar spelen. Omdat je zo snel leert, is het alleen maar leuker om vaker te doen waardoor het leerproces vanzelf versnelt.

Gitaar aanschaffen

Om maar bij het begin te beginnen, allereerst heb je natuurlijk een gitaar nodig om te kunnen leren hoe je op zo’n gitaar speelt.

Qua gitaren zijn er diverse soorten te vinden. Denk aan elektrische, Western of een akoestische gitaar. Voor beginners is het aan te raden om te starten met een akoestische gitaar. Hiermee kan je erg goed wennen aan het spelen op een gitaar.

Een ander voordeel is dat je niet een versterker nodig hebt, zoals dat wel het geval is bij een elektrische gitaar. Daardoor ben je een stuk goedkoper uit. Als je wel al meteen wat meer wilt uitgeven aan je gitaar, kan je ook overwegen om te kiezen voor een elektrische gitaar.

Maar je hoeft zeker geen dure gitaar te hebben om te leren spelen op de gitaar. Een goedkope gitaar volstaat ook gewoon. Dit kan bijvoorbeeld een tweedehands zijn, of wel een nieuwe (maar dan niet te duur).

Uiteindelijk kan je natuurlijk altijd nog besluiten om een duurdere versie te kopen, als je gitaar spelen heel erg leuk vindt om te doen.

Gitaar leren spelen door lessen

Als je een gitaar hebt gekocht of geleend, is het tijd om te leren hoe je op zo’n gitaar kan spelen.

Waarschijnlijk heb je zelf al een beetje met de snaren gespeeld, om merk je dat het maken van geluid met een gitaar erg makkelijk is om te doen. Maar om dit in de juiste toon en snelheid te doen, vergt wel oefening.

Gelukkig kan je daar natuurlijk lessen voor volgen. Dit kan je met een prive-leraar doen, maar dat kost vaak veel geld en je zit vast aan bepaalde tijden.

Een interessante en populaire opkomst, is het volgen van online lessen. Er zijn daar twee lessen die eruit springen.

Allereerst heb je de gitaarlessen van Koen. Hiervoor betaal je een eenmalig bedrag, waarna je onbeperkt toegang hebt tot de cursus van hem. Met deze cursus kan je al erg goed gitaar leren spelen.

Een andere populaire cursus is die van Gitaarles.nl. Deze is onder meer bekend van De Telegraaf, Radio 538 en NOS op 3. Al vele tevreden cursisten hebben deze lessen gevolgd. Hier betaal je maandelijks een klein bedrag voor.

Al met al is zo’n online cursus voor gitaar leren spelen echt aan te raden. Het kost namelijk niet heel veel, maar is wel erg uitgebreid. Verder kan je ook alles gewoon terugkijken, wat ideaal is. Ook kan je zelf je tijden bepalen, en hoe lang je wilt leren per les.

Gitaar leren spelen moeilijk?

Veel mensen denken dat het bespelen van een gitaar erg moeilijk is. Maar dat valt allemaal best wel mee.

Het is inderdaad best lastig als je zelf aan de gang gaat om het proberen te leren. Bijvoorbeeld door het bekijken van filmpjes op Youtube. Zo kom je vaak helaas niet verder.

Met een goede leraar kan je jezelf zo veel makkelijker verbeteren op het gebied van gitaar spelen. Zij kunnen je met een stappenplan gewoon helpen om het beter te leren.

Zo’n leraar kan je inhuren om je prive-les te geven. Dat werkt natuurlijk wel, maar is wel duur. De eerder genoemde opties van een online cursus volgen is voor veel mensen een uitkomst.

(Ook omdat er een 14 dagen niet goed, geld terug garantie geldt).

Hoe lang duur het om gitaar te leren spelen?

Veel mensen vragen zich dan terecht af, hoe lang het duurt voordat je de gitaar kan leren spelen.

Natuurlijk hangt dat er vanaf hoeveel tijd je besteed in het oefenen op de gitaar, of je het zelf doet, en wat je als echt gitaar spelen beschouwt.

Al met al zal het met een gemiddelde inspanning een maand of drie duren voordat je echt liedjes kan meespelen op redelijk niveau. Andere mensen zullen de liedjes herkennen, en wellicht gaan meezingen.

Je zal in een wat kortere tijd al diverse standaard akkoorden geleerd hebben, waarmee je de echt makkelijke liedjes al rustig mee kan spelen.

Speel je nou vaker op een dag, dan kan je natuurlijk ook wel verwachten dat je sneller gitaar leert spelen. Oefening baart immers kunst. Dat geldt ook zeker bij leren gitaar spelen.