Beginnen met gitaarspelen

Als je gaat beginnen met gitaarspelen zijn er een paar fouten die je kan gaan maken. In deze lijst nemen we met je de meest gemaakte fouten door. Op die manier kan je zorgeloos beginnen met gitaar spelen. Zo weet je goed waar je op moet letten, en waar fouten in kunnen schuilen. Hopelijk leer je zo meer en sneller.

Geen keuze uit een gitaar kunnen maken

Als je gaat beginnen met gitaar spelen, heb je natuurlijk een gitaar nodig. Gitaar leren spelen zonder gitaar gaat immers lastig…

Het vervelende hieraan, is dat er heel veel gitaren zijn. In allerlei diverse uitvoeringen. Hierdoor kan je het overzicht kwijtraken, en weet je misschien niet zo goed welke gitaar je moet kopen en gebruiken.

Allereerst is het goed om te weten dat er in feite drie soorten gitaren zijn: een elektrische, Western en akoestische.

Voor beginnende gitaristen wordt vaak een akoestische gitaar aangeraden. Dit omdat het fijn speelt, je geen versterker nodig hebt en je al voor een lage prijs zo’n gitaar kan kopen.

Natuurlijk kan je erg lang doen over het uitzoeken van een gitaar. Op het moment dat je veel geld uit gaat geven aan een gitaar is dat ook goed om te doen. Maar beginnen met gitaarspelen (als je nog moet leren) heeft geen speciale gitaar nodig. Je kan op elke gitaar wel leren. Uiteindelijk krijg je misschien wel een voorkeur voor een gitaar, en kan je op zoek gaan naar iets wat goed bij je past.

gitaar-opstelling

Niet voldoende oefenen met de gitaar

Als je gitaar leert spelen, is het enorm belangrijk dat je dit consistent oefent.

Op die manier kan je sneller en beter leren. Dat helpt met het onthouden wat je moet doen, zeker in het begin.

Als je eenmaal weet hoe je gitaar kan spelen, verleer je het niet. Net als het rijden op een fiets. De beginperiode is het moeilijkst, en daar moet je de meeste tijd in stoppen.

Dus hoewel je een goede gitaar of goede leraar kan hebben, uiteindelijk bepaal jezelf hoe goed je gitaar kan spelen. Als je begint met gitaarspelen, zorg dan dat je dit volhoudt. Op die manier wordt je veel sneller beter.

Te weinig geduld als beginner

Een beetje aanhakend op het vorige puntje. Maar als je begint met gitaarspelen dan kan je in het begin niet heel veel meer dan geluid maken met de gitaar (no offense).

Zoals het altijd met leren van iets nieuws gaat, heb je tijd nodig voordat je het echt onder de knie hebt. Zo ook met gitaarspelen.

Als een stukje niet helemaal goed lukt, voel jezelf dan niet meteen verslagen. Oefening baart kunst. Meer oefenen en je wordt vanzelf een betere gitarist.

Voor beginners is dit op een gegeven moment waarschijnlijk extra belangrijk. In de eerste weken zal je bijvoorbeeld veel vooruitgang boeken, waarna het misschien wat afvlakt. Juist hier moet je de lol van het gitaarspelen erin houden, en blijven oefenen.

Heb geduld, gitaar leren spelen als beginner lukt je uiteindelijk heus wel.

Geen warming-up gebruiken

Misschien klinkt het wat vreemd. Een warming-up ben je misschien enkel gewend tijdens het sporten. Dit om de spieren wat losser te maken.

Dat geldt ook bij een gitarist. Je moet even je spieren wat losser maken voordat je ze heel veel en lang zal gebruiken.

Bedenk een vorm van warming-up als je gaat beginnen met gitaarspelen. Bijvoorbeeld een aantal akkoorden achter elkaar spelen. Zo kom je in de stemming, en gaat het leren hopelijk een stuk beter.

Wat verder ook goed is om naar te kijken, is je houding tijdens het gitaarspelen. Als je na een sessie merkt dat je last hebt van bijvoorbeeld je nek, is het misschien een idee om die ook eerst wat losser te maken door middel van een warming-up. Of om te kijken of je je positie kan verbeteren.

Gitaar niet goed gestemd

Een ander voordeel van een warming-up gebruiken, is dat je kan horen of je gitaar wel goed genoeg gestemd is.

Daardoor kan je te maken hebben met valse tonen, wat natuurlijk niet lekker klinkt.

Als je begint met het leren van gitaarspelen, is het ook van belang om zelf de juiste akkoorden te horen. Zo train je niet alleen je gitaarspel, maar ook je gehoor. Daardoor kan je horen als er iets niet goed is.

Stemmen kan je doen met behulp van een tool voor je gitaar. Zo kan je van te voren zorgen dat het geluid wat er uitkomt altijd juist is.

Alles zelf willen doen

Tegenwoordig kan je jezelf alles aanleren door wat er op het internet te vinden is. Zelf gitaar leren spelen lijkt dan erg makkelijk.

Zo ook gitaarspelen.

Bedenk je wel goed dat deze kwaliteit niet altijd even goed is. Bovendien kan het hebben van een leraar erg handig zijn. Die heeft meerdere mensen geholpen, en weet wat er wel en niet werkt in het leerproces.

Dan kan je kiezen uit twee verschillende opties qua leraren.

Je kan een prive-leraar nemen, die je elke week bijvoorbeeld ziet en samen gitaar leert spelen. Dit is vaak wel aan de dure kant.

Wat ook kan, is een online les volgen. Hiermee kan je op je eigen tempo bepalen welke lessen je volgt, kan je lessen nog eens terugkijken en je eigen tijden bepalen (bijvoorbeeld lekker in de avond of het weekend, of heel vroeg op de morgen). Bovendien is dit een relatief goedkope optie, ideaal.

Twee populaire online cursussen om beginnen met gitaar te spelen, zijn de gitaarcursus van Koen en die van Gitaarles.nl.

Bezoek beide sites vooral, en kijk of dit ook interessant is voor jou.